Texas Longhorn

Historia

Texas Longhorn -karjarodulle tunnusomaista on pitkät sarvet. Sarvien yhteenlaskettu pituus voi olla lähes kaksi metriä ja niiden kärjet taipuvat kevyesti ylöspäin. Rodulle tunnusomaista on myös sen punaisenkirjava väri.

Rodun alkuperästä kiistellään, mutta yleisesti vallalla olevan käsityksen mukaan se on syntynyt risteytyksenä espanjalaisten löytöretkeilijöiden jälkeensä jättämien Retinton (Criollo) rodun ja englantilaisten maahanmuuttajien 1820-1830 luvuilla mukanaan tuomien lehmien välillä.

Rodusta tuli suosittu 1870-luvulla, kun suuret bisonlaumat teurastettiin ja valkoiset uudisasukkaat valloittivat preeriat ja levisivät pohjoiseen. Tämä tapahtui siihen aikaan kun cowboyt vielä vartioivat karjalaumoja ja ajoivat niitä pitkiä matkoja teurastuspaikoille.

Kun alettiin aidata piikkilangalla suuria alueita, Texas Longhorn -rotu menetti suosiotaan. Se kuoli lähes sukupuuttoon. Innokkaat rodun kannattajat pelastivat sen viime hetkellä vuonna 1927. Pienelle Texas Longhorn -laumalle annettiin oma laidunalue Oklahomassa.

Rodun henkiinjäämisen ovat sittemmin varmistaneet Texasin osavaltion lukuisat karjankasvattajat. Siksi rotua kutsutaan nykyään nimellä Texas Longhorn. Rodun alkuperäinen nimi oli kuitenkin Longhorn Cattle (Longhorn-karja).

Lähde: Wikipedia

 

Faktaa

Texas Longhorn karjan sarvet voivat kasvaa jopa yli kahden metrin pituisiksi
Texas Longhorn lehmän poikimen on helppoa (99,7 % vasikoista syntyy ilman ulkopuolista apua)
Texas Longhorn karjan luonne on rauhallinen
Texas Longhorn karja on elävä, vanhan villin Lännen vertauskuva
Texas Longhorn karja viihtyy kaikissa ilmastoissa
Texas Longhorn karjan liha on vähärasvaista ja kolesterolitaso on alhainen
Katso lisä Lean beef sivulla!

 

Alkiot

Olemme aloittaneet Texas Longhorn -rodun kasvattamisen täällä Suomessa vuonna 2008. Aloitimme kasvatuksen pakastetuista alkioista.